PATRINUS d.o.o., Zaboršt pri Dolu 2, 1262 Dol pri Ljubljani

Selitev? – Vodič za selitev brez stresa!

Od podpisovanja kopice dokumentov in obrazcev za odobritev stanovanjskega kredita vas morda že rahlo boli zapestje, a resnični zalogaj je šele pred vami.

Vsaka selitev, še posebej pa sprememba stalnega bivališča, s seboj prinaša kopico opravil. Med drugim boste morali še pravočasno poskrbeti za prenos zdravstvenih kartotek, delodajalca prositi za dopust, preklicati naročnine in se znebiti stvari, ki jih ne potrebujete več. Navsezadnje tudi pakiranje vaše lastnine, ki jo morate nato še varno spraviti od točke A do B, nikakor ne bo mačji kašelj.

Zato sledite našemu vodiču in si jasno zastavite cilje za naslednjih 8 tednov. Preudarno oblikovan selitveni načrt in pa ščepec potrpljenja bosta ključ do uspešno izpeljane selitve v vaš novi dom.

selitev

8 tednov pred selitvijo

Razvrstite.
Preden začnete s pakiranjem, se sprehodite skozi vsak prostor vašega starega domovanja. Preglejte vse predale in odprite vsako škatlo, saj boste le tako lahko pravilno ocenili situacijo. Odločite se, katere predmete je sploh vredno spakirati in jih odpeljati v novo domovanje. Naredite seznam stvari, ki bodo med selitvijo potrebovala posebno zaščito ali celo dodatno zavarovalno kritje.

Čas je za čistko.
Selitev predstavlja začetek novega poglavja vašega življenja in priložnost, da se končno znebite odvečnih stvari, ki se jih je z leti nabralo v vašem stanovanju. Podarite ali prodajte predmete, ki jih sami ne potrebujete več. Razmislite, ali lahko kakšno stvar donirate v dobrodelni namen ali pa izkoristite številne mobilne aplikacije, kjer bodo odvečni predmeti hitro našli novega lastnika.

Kontaktirajte šolo vaših otrok.
Pomembno je, da je vodstvo šole, ki jo vaši otroci obiskujejo, seznanjeno s spremembo stalnega naslova. Če bodo najmlajši družinski člani odslej obiskovali drugo ustanovo, ne pozabite še pravočasno naročiti izdelavo kopij vseh dokazil o njihovem dozdajšnjem izobraževanju.

6 tednov pred selitvijo

Poskrbite za prenočitev.
Če vaš novi dom še ni takoj vseljiv, a boste med prevažanjem vašega imetja potebovali prenočitev, ne odlašajte z rezervacijo hotelske sobe. Še tako dobro načrtovana selitev vas bo dodobra izčrpala. Zavedajte se, da vaše telo preprosto potrebuje čas za počitek in ne dovolite si, da bi vas spanec premagal med potjo domov.

Nakupite selitveni material.
Za pakiranje in prevoz tovora boste potrebovali kartonske škatle različnih velikosti, trpežni lepilni trak in zaščitno folijo z mehurčki za lomljive predmete. Vsa ta material je na voljo v papirnicah, pogosto pa ga po ugodnih cenah ponujajo tudi pri večjih selitvenih servisih. Če boste s seboj vzeli tudi pohištvo in večje gospodinjske naprave (npr. zamrzovalnik, pralni stroj), najemite posebne zabojnike za transport večjih predmetov. Tudi steklo in porcelan od nas zahtevata posebno pozornost pri pakiranju.

Pozanimajte se o vaših zavarovanjih.
Še preden vas zaradi nošenja težkih škatel začne boleti hrbtenica ali pa med selitvijo družinski nakit skrivnostno izgine v neznano, si podrobno oglejte vaše zavarovalne police. Tako življenjske spremembe, ki jih s seboj prinaša novo domovanje kot selitveni proces sam po sebi bosta morda zahtevala spremembe v vašem zdravstvenem, zobozdravstvenem, avtomobilskem ali osebnem premoženjskem zavarovanju. Za večjo varnost svojo lastnino tudi sami dodobra popišite in po potrebi fotografirajte.

4 tedne pred selitvijo

Začnite s pakiranjem.
Najprej v škatle pospravite predmete, ki jih uporabljate zelo redko ali sezonsko (npr.božični okraski; igrače za bazen). Stvari, ki jih pogosto uporabljate (npr. daljinski upravljalnik za televizor, zobna pasta) pa lahko počakajo na zadnji dan pred odhodom. Dragocenosti fotografirajte in jih zapakirajte ločeno od ostalih predmetov, saj boste le-te nosili s seboj.

Označite, označite, označite.
Morda se vam zdi mukotrpno etiketiranje škatel in popisovanje predmetov odveč, a vložen trud se vam bo pozneje zagotovo poplačal. Na vsako škatlo še napišite v katero sobo novega domovanja je namenjena. Tako prvi teden na novem naslovu ne boste zapravili za brezglavo brskanje po kartonih. Edina (a zelo pomembna) izjema so škatle z dragocenostmi. Teh raje sploh ne označite in se s tem zavarujte pred odtujitvijo.

Premerite.
Prepričajte se, da bo vso vašo lastnino sploh moč odnesti iz starega stanovanja. Pazljivo izmerite vse visoke, široke in pa nenavadno oblikovane kose pohištva. Prav tako je potrebno izmeriti vsa vrata in ozke prostore, skozi katere nameravate nesti pohištvo in druge večje predmete. Na zadnji dan selitve naj vas nič ne ujame nepripravljene.

Domače ljubljenčke pripravite na selitev.
Poskrbite, da bodo vaši ljubljenčki med procesom selitve preskrbljeni in na varnem. Če je le možno, naj nanje v tem času pazijo bližnji sorodniki ali pa si celo omislite plačano varstvo. Tako se boste lahko v celoti posvetili le selitvi, vaši ljubljenčki pa ne bodo po nepotrebnem izpostavljeni stresu.

Skladiščenje.
Zgodi se lahko, da vaše novo domovanje ni primerno za takojšnjo vselitev. Kaj storiti? Pozanimajte se, ali je v bližini možno najeti skladiščni prostor, kamor lahko začasno odpeljete vašo lastnino.Tukaj bodite še posebej pozorni na varovanje vaših dragocenosti.

Izpraznite zamrzovalnik.
Zadnje tedne pred odhodom iz starega stanovanja postopoma praznite zamrzovalnik. S tem si boste prihranili nekaj truda pri premikanju naprave, prav tako pa se živila med prevozom ne bodo pokvarila. Nato se lotite še hladilnika in shrambe.

Uradno se prijavite na nov naslov.
Še posebej, če ste v Ljubljani. O spremembi naslova stalnega bivališča javite upravni enoti, ki vam bo po potrebi izdala novo osebno izkaznico in razna potrdila. Vaš nov naslov za vsak slučaj pustite pri sosedu, da bodo narobe naslovljene pošijke le našle pot do vas. Obenem pa se je še vredno prepričati, da so z vašim novim naslovom seznanjeni tudi bolj oddaljeni sorodniki in prijatelji.

selitev v tujino

2 TEDNA PRED SELITVIJO

Najemite selitveni servis.
Obrnite se na podjetje, ki se ukvarja s selitvami. Preden plačate polog za najem storitve, se pogovorite še o vašem premoženjskem zavarovanju. Prepričajte se, ali vaša zavarovalna polica krije škodo, do katere bi lahko prišlo med prevozom.

Vzemite si dopust.
Ocenite, koliko delovnih dni boste potrebovali za selitev. Svojega delodajalca obvestite, da želite koristiti dopust. Pri svoji oceni bodite realni. Če si ne boste zagotovili dovolj časa zase, boste čisto po nepotrebnem še bolj nervozni in slabe volje.

Očistite preproge.
Preproge v vašem stanovanju pošljite v čistilni servis. Ta jih bo vrnil zvite in praktično zavite v zaščitno folijo. Ne le, da bodo vaše preproge čiste prahu in umazanije, v novem domu jih boste lahko preprosto odvili – brez odvečnega truda in napora.

Daj naprej .
Novim lastnikom vašega starega stanovanja ob prihodu izročite mapo z vsemi garancijskimi listinami, priročniki za uporabo in kar še pride v pomoč pri vselitvi v novo stanovanje. Če je le možno, od vašega novega najemodajalca oziroma nepremičninskega agenta zahtevajte podoben seženj dokumentov. To še posebej pride v poštev pri vselitvi v opremljeno stanovanje.

1 TEDEN PRED SELITVIJO

Končajte s pakiranjem škatel in zabojev.
S tovrstnim pakiranjem zaključite vsaj nekaj dni pred datumom končnega odhoda. Tako zadnjih par ur ne boste še mrzlično iskali vaših stvari, medtem ko delavci selitvenega servisa že odnašajo škatle.

Spakirajte si kovček.
Ta kovček oz. potovalna torba naj vsebuje vsaj eno menjavo oblačil za vsakega družinskega člana, kakor tudi osnovne higienske pripomočke. Če kateri družinski član potrebuje dnevne odmerke zdravil, škatlic ne pozabite dodati v ročno prtljago.

Izklopite vse naprave.
Približno teden dni pred končnim datumom selitve izklopite in očistite vse velike naprave vašega gospodinjstva (npr. pralni stroj, televizor), ki jih boste vzeli s seboj. Te predmete še posebej pazljivo zapakirajte in jih primerno zavarujte pred poškodbami.

PAR DNI PRED SELITVIJO

Prevzemite ključe.
Poskrbite, da boste še pravočasno prejeli ključe od svojega novega domovanja, saj boste tako vi kot selitveni servis za nošenje škatel potrebovali na široko odprta vrata. Najemodajalec ali nepremičninski agent vas lahko na dan vselitve tudi pričaka pred novim domom.

Razstavite pohištvo.
Vijake, nosilce in pritrdilne elemente namestite v majhne plastične vrečke za shranjevanje in vsak element primerno označite z etiketami ali samolepilnimi lističi. Še bolje: vrečke varno pritrdite na spodnjo stran pohištva s kopijami navodil za (ponovno) sestavljanje.

DAN SELITVE

Pozdravite delavce selitvenega servisa.
Bodite prijazni. To so ljudje, ki vam bodo pomagali pri vselitvi v novo domovanje.

Počistite staro stanovanje.
Sobe vašega starega doma lahko čistite sproti, saj jih bodo delavci selitvenega servisa karseda hitro izpraznili. Če gre za velik zalogaj, lahko najamete čistilni servis ali prosite za pomoč kakšnega prijatelja.

Še zadnjič se sprehodite po starem domovanju.
Preden odprete novo poglavje v vašem življenju, se poslovite od starega prostora. Zaklenite okna in vrata, izklopite luči in stropne ventilatorje ter se dodobra prepričajte, da niste ničesar pozabili vzeti s seboj.

Selitvenemu servisu najprej razkažite novo stanovanje.
Pomembno je, da delavci vedo, katere škatle so namenjene v katero sobo vašega novega doma. Le tako bodo vse škatle in zaboji končali tam, kamor spadajo. To je še posebej važno pri premikanju pohištva in večjih gospodinjskih aparatov.

Počistite novi dom.
Pred namestitvijo pohištva posesajte vse preproge in pomijte tla vašega novega stanovanja. Prav tako z mokro krpo obrišite prah s polic in kuhinjskih pultov. Še posebej temeljiti bodite pri čiščenju kopalnice pred prvo uporabo toalete – razkužite kopalno kad, tuš in stranišče.

Začnite z odpiranjem škatel. Če na škatli opazite kakršnokoli poškodbo, jo dajte na stran dokler se selitveni servis ne vrne in vsebine ne pregleda. Morebitne poškodbe fotografirajte, saj vam le-to lahko pride prav pri uveljavljanju izplačila premoženjskega zavarovanja.

Leave a comment